Uwaga, ptasia grypa!
Na terenie kilku powiatów w województwie łódzkim (również powiatu ŁÓDZKIEGO WSCHODNIEGO) pojawiły się ogniska ptasiej grypy. Odpowiednie służby przystąpiły już do stosownych działań. Zostały wdrożone procedury przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków. Aby ograniczyć możliwość rozprzestrzeniania się wirusa przypominamy wszystkim hodowcom o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i przestrzegania zasad minimalizujących ryzyko przeniesienia grypy ptaków do gospodarstwa.
Zasady ochrony drobiu przed chorobą określone zostały przez Główny Inspektorat Weterynarii:
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zasady-ochrony-drobiu-przed-grypa-ptakow
Objawy grypy ptaków i zasady postępowania w wypadku podejrzenia jej wystąpienia:
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/objawy-ai-i-zgloszenie-podejrzenia
Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że na świecie nie stwierdzono dotychczas ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka, jednak biorąc pod uwagę dużą zmienność wirusów grypy wskazane jest zachowanie ostrożności i przestrzeganie zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zaleca się:
- dopilnować, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania,
- nie dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu; dopilnować, aby nie robiły tego dzieci,
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnować, aby robiły to także dzieci,
- nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C,
- myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze),
- pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy,
- pamiętać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
Fot. poglądowe: pixabay.com
Więcej informacji na temat grypy ptaków:
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/o-grypie-ptakow
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zasady-ochrony-drobiu-przed-grypa-ptakow
Objawy grypy ptaków i zasady postępowania w wypadku podejrzenia jej wystąpienia:
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/objawy-ai-i-zgloszenie-podejrzenia
Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że na świecie nie stwierdzono dotychczas ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka, jednak biorąc pod uwagę dużą zmienność wirusów grypy wskazane jest zachowanie ostrożności i przestrzeganie zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zaleca się:
- dopilnować, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania,
- nie dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu; dopilnować, aby nie robiły tego dzieci,
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnować, aby robiły to także dzieci,
- nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C,
- myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze),
- pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy,
- pamiętać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
Fot. poglądowe: pixabay.com
Więcej informacji na temat grypy ptaków:
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/o-grypie-ptakow