Odporność zawdzięczamy pszczołom - Gmina Rzgów

Odporność zawdzięczamy pszczołom

zdjęcie
Nie ma wciąż wyspecjalizowanego, docelowego leku na koronowirusa. Na całym świecie trwają prace nad szczepionką. Tymczasem, epidemie towarzyszą od początku cywilizacji. Całe pokolenia pszczelarzy pracowały nad preparatami, wzmacniającymi odporność człowieka. Zdzisław Berent, pszczelarz ze Starowej Góry, przewodniczący Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 1 w Łodzi podzieli się z czytelnikami informacjami na ten temat.

- Praca nad własną odpornością nie może polegać na kilkukrotnym podaniu preparatów, ale na długim stosowaniu niewielkich ilości danych produktów po uprzedniej konsultacji ze specjalistami od tego typu kuracji - podkreśla pszczelarz. - Trzeba bowiem pamiętać o tym, że wiele naturalnych produktów, zwłaszcza pochodzenia pszczelego charakteryzuje się wysoką koncentracją czynnika aktywnego. Dla osób silnie uczulonych lub alergików - terapia mogłaby mieć skutki przeciwne do oczekiwanych.

- Człowiek żyje w określonej grupie społecznej na określonym terytorium dostosowując się do środowiska. To dopasowanie utrwala się z pokolenia na pokolenie. Jednak, rzeczywistość się zmienia - często się przemieszczamy, odżywiamy produktami z innych regionów. Do tego dochodzi stopień przetworzenia żywności oraz jej ogólna dostępność i różnorodność. Stajemy nieprzystosowani do zmieniającego się środowiska, do którego wkraczamy z własnej woli (turystyka, globalizacja). Złe strony ma pogłębiający się konsumpcjonizm. Spożywamy produkty z całego świata. Wszystko to powoduje, że nasza odporność staje się niewydolna – po prostu nie nadąża za zmianami.

- Zwiększamy tę odporność stosując różne środki: te nowoczesne, jak i te tradycyjne, znane od czasów najdawniejszych - kontynuuje Zdzisław Berent. - Z racji moich zainteresowań skupię się na pszczołach i ich produktach, które były od zawsze ordynowane ludziom w celach profilaktycznych, jak i leczniczych. Najbardziej znanym produktem jest  miód stosowany do konserwacji żywności już w starożytności, tak samo jak i do pielęgnacji ciała oraz do celów spożywczych.

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin oraz w niektórych przypadkach z soku owoców, czyli miód nektarowy lub z wydzielin owadów pasożytujących na roślinach tzw. miód spadziowy. Mamy do czynienia także z mieszaninami powyższych. To miód nektarowo-spadziowy. Mieszaniną różnych miodów jest miód wielokwiatowy.

Miody nektarowe dzielimy na odmianowe tzn. norma (ilość pyłku danej rośliny) decyduje o przypisaniu go do danej odmiany, np. lipowy, gryczany, rzepakowy itd. Miód kupowany jesienią /zimą  powinien być skrystalizowany. Świadczy to o jego wysokiej aktywności biologicznej. Miodami długo zachowującymi płynność są miody spadziowe. Informacje nt. rodzajów miodów, ich właściwości są ogólnie dostępne w necie. Najnowsze zalecenia mówią, że najbardziej wskazane jest spożywanie samego miodu bez dodatków. Łyżeczka miodu płynnego lub skrystalizowanego pod język (na błony śluzowe) gwarantuje najwydajniejszą przyswajalność.

Szczególnie pożytecznym produktem jest propolis (kit pszczeli).  To substancja balsamiczna zbierana z rozwijających się paków liści o silnych właściwościach bakteriobójczych. Od zarania używany do np. do balsamowania, a także opatrywania ran. Pszczoły używają tej substancji jako swoistej „bramy zaporowej", broniącej dostępu patogenów do wnętrza rodziny pszczelej. Z propolisu wyrabiane są maści, krople. Wykorzystywany jest jako dodatek do szeregu substancji leczniczych. Propolis nieprzetworzony ma postać ciemnych grudek, skrawków, pyłu. Domowym sposobem można sporządzić nalewkę  do stosowania wewnętrznego, jak i na zewnątrz. Uzyskujemy ją rozpuszczając propolis w alkoholu 70-procentowym. Natomiast maści to już bardziej zaawansowane receptury. Lepiej zdobyć gotowe.

Kolejnym produktem pszczelopochodnym, pomagającym w nabywaniu odporności jest pyłek kwiatowy. Jak sama nazwa wskazuje jest to pyłek zbierany z roślin w porze kwitnienia.To produkt nieprzetworzony, poddany tylko niezbędnym zabiegom konserwującym (suszenie,  mrożenie). Suszony, mrożony pyłek może być spożywany sam, jak i w różnych mieszankach dostępnych na rynku. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na to, żeby grudki /ziarenka były różnokolorowe. Świadczy to o jego bioróżnorodności.

- Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, produkt,  którym się odżywiają pszczoły i ich larwy w pewnym okresie życia - mówi Zdzisław Berent. - Jest to wysoce energetyczny pokarm. Powstaje w efekcie przetworzenia pyłku przez pszczoły. Obróbka ta polega na dodaniu wydzieliny/enzymu z gruczołów gardzielowych i „ubiciu"  tego specyfiku w komórce. Pierzga oczyszczona ma postać twardych grudek ciemnej barwy ze słabo zaznaczonymi przebarwieniami. Spożywana jest w tej postaci lub w połączeniu z innymi produktami pszczelimi jak np. miodem. Pierzga przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy organizmu, a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Dostarcza także substancje odżywcze do organizmu i wzmacnia system nerwowy, dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu depresji oraz wzmacnia kreatywne myślenie.

Zapach, jaki wytwarza rodzina pszczela znany jest od zarania w aromatoterapii. Na rynku dostępne są świece, wykonane całkowicie z wosku pszczelego i wysokiej jakości olejków eterycznych. Wosk pszczeli pali się bezdymnie, ma zdolność oczyszczania powietrza z alergenów, brzydkich zapachów, wirusów i toksyn, ponieważ wytwarza jony ujemne. Tonizuje powietrze i unieszkodliwia w nim patogeny. Dodatkowo, ma piękny miodowy zapach.

Należy wspomnieć o niezbyt popularnych - w naszym kręgu kulturowym - produktach z larw pszczelich, a zwłaszcza trutni (afrodyzjak) w różnej formie jako nalewki, zawiesiny, konserwanty. To forma poprawiania efektywnego bilansu białka w organizmie. Na wschodzie Europy do tej pory uznaniem cieszą się nalewki alkoholowe (dość mocne) na czerwiu pszczelim lub na dorosłych owadach.

- Sumując: w budowie /naprawie  naszej nadszarpniętej odporności biologicznej na pewno są pomocne produkty naturalne dostarczane przez pszczoły - zapewnia właściciel pasieki ze Starowej Góry. - Forma aplikacji tych specyfików zależy od tradycji oraz dostępności  i świadomości społeczeństwa. Pamiętajmy: odporność – to cecha nabywana stosunkowo wolno w dłuższym przedziale czasowym przy użyciu środków/ technik naturalnych.

Tekst i fot. Włodzimierz Kupisz
powrót