Dom Kultury w ekspresowym tempie

zdjęcie
Powiadają, że nie od razu Kraków zbudowali, ale Dom Kultury rozrasta się w ekspresowym tempie. Biblioteka gminna o powierzchni 300 metrów kwadratowych jest już przykryta stropem na parterze.  Pracownicy zbroją najwyższą, bo prawie 11-metrową ścianę sali widowiskowej, powstającej równolegle z widownią.
Poprzykrywane są korytarze, sanitariaty i zaplecze techniczne sceny z garderobą. Wzdłuż fasady stoi dziewięć „żyletek” jak wykonawcy nazywają murowane elementy dekoracyjne, wzbogacające front Domu Kultury.

- W ostatnich dniach na budowie pracowało 20-27 robotników i kadry nadzorczej, a od poniedziałku liczba pracowników wyniesie średnio 30 - mówi Michał Chobot, kierownik robót z częstochowskiego przedsiębiorstwa. 

Nowa siedziba instytucji kulturalnych gminy będzie miała kształt litery L podstawą zwróconą do ul. Szkolnej. Jej architektura ma nawiązywać do bryły Hali Sportowej. W skrzydle zachodnim zaprojektowano na parterze pomieszczenia techniczne, salę muzyczną, salę spotkań, bibliotekę, pomieszczenia socjalne, toalety, pomieszczenia gospodarcze oraz klatkę schodową. Na I piętrze zaprojektowano pomieszczenia biurowe, sale plastyczne oraz toalety.

Skrzydło wschodnie zaprojektowano jako parterowe w części południowej, a w części północnej 2-kondygnacyjne. Ta część budynku pełnić będzie funkcję reprezentacyjną. Zaprojektowano w niej teatr zawierający widownię mobilną, scenę oraz zaplecze sceniczne z garderobami oraz otwarte, wysokie foyer z antresolą pełniące również funkcję wystawienniczą.

Dom Kultury będzie miał powierzchnię użytkową 2440 metrów kwadratowych, kubaturę 15 760 m sześciennych. Wysokość budynku wyniesie 10,62 m.  W najdłuższej części budynek nie przekroczy 59 m, a szerokość wyniesie prawie 25 m. Zostanie wyposażony w windę 8-osobową o udźwigu 630 kilogramów,  Będzie podobna do tej, pracującej w Urzędzie Miejskim w Rzgowie. Dom kultury ma mieć własne ogrzewanie - kotłownię gazową o mocy 320 kW, wyposażoną w dwa kotły kondensacyjne.

Przewidziano okładziny elewacji z piaskowca szlifowanego, wymiary 60 x 120 x 4 centymetry. Ocieplenie ścian zewnętrznych zostanie wykonane z wełny mineralnej. Teren przed głównym wejściem ma być wyprofilowany, więc zbędna jest pochylnia dla wózków inwalidzkich, wnętrze budynku ma być pozbawione progów dla tychże wózków inwalidzkich. Z uwagi na niepełnosprawnych, krawężnik zostanie obniżony między parkingiem a chodnikiem.

W tegorocznym budżecie gminy przeznaczono 5 milionów złotych na budowę. Aby zmniejszyć koszty eksploatacji, na dachu zaplanowano montaż paneli fotowoltaicznych, które zapewnią energię elektryczną do zasilenia domu kultury. Jeśli chodzi o roboty budowlane, do końca lipca 2019 roku budynek ma być gotowy do wyposażania. Dziś trudno jeszcze powiedzieć, czy na przyszły rok zostanie przewidziany pełny zakres dokończenia inwestycji wraz z wyposażeniem sceny i widowni, czy tylko w zakresie podstawowym, czyli że GOK przeprowadzi się  jedynie do skrzydła parterowego. Zapewne odpowiedź na to przyniesie wkrótce projekt budżetu gminy Rzgów na 2019 r.

Tekst i fot. Włodzimierz Kupisz
powrót