Orkiestra dęta w nowym sezonie - Gmina Rzgów

Orkiestra dęta w nowym sezonie

zdjęcie
W niedzielę, 12 stycznia Rzgowska Orkiestra Dęta zorganizowała spotkanie noworoczne dla swoich członków, samorządowców, członków rodzin i sponsora, którego tematem było podsumowanie ubiegłego roku oraz plany artystyczne na najbliższą przyszłość.
Marek Binkowski, kierownik artystyczny Gminnego Ośrodka Kultury przekazał obecnym informację, że już za trzy tygodnie rozpoczną się próby w sali muzycznej w nowym Domu Kultury.

Włodzimierz Kaczmarek, prezes Rzgowskiej Orkiestry Dętej podziękował burmistrzowi Mateuszowi Kamińskiemu oraz przewodniczącemu Rady Miejskiej Radosławowi Pełce za bardzo udaną współpracę. Muzycy koncertują podczas wszystkich uroczystości gminnych. Reprezentują gminę Rzgów w ramach międzynarodowych kontaktów pomiędzy zaprzyjaźnionymi samorządami.

W. Kaczmarek przypomniał, że  14 czerwca  2019 r. na stronie internetowej Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „BUD-UJ RAZEM”, do której należy gmina Rzgów - pojawiła się informacja o wynikach naboru w ramach promocji i zachowania dziedzictwa przyrodniczego, kulturowego i historycznego obszaru. Gmina Rzgów otrzymała wówczas dofinansowanie m. in. na  projekt pt.: „Doposażenie Rzgowskiej Orkiestry Dętej w instrumenty muzyczne”. W ramach zadania  zakupiono  trąbkę, klarnet i saksofon altowy. Wartość dofinansowania wyniosła 10 548 złotych. Czwartym instrumentem zakupionym w 2019 r. był saxhorn, instrument dęty blaszany z grupy aerofonów ustnikowych.

Zespół liczy w terj chwwli 30 muzyków. Najmłodsi muzycy maja 8 i 10 lat! W nowym sezonie orkiestra jest dyrygowana przez Jacka Rutkowskiego z wieloletnim doświadczeniem artystycznym m. in. w orkiestrze Poczty Polskiej. Pan Jacek ukończył dwa fakultety w Wyższej Szkole Muzycznej. W spotkaniu noworocznym orkiestry wziął udział poprzedni dyrygent Krzysztof Goss, który dyrygował w Rzgowie 21 lat. Spotkanie noworoczne rozpoczęło się od prezentacji muzycznych w kościele prafialnym i na dziedzińcu świątyni.  Zakończyło się natomiast tradycyjnym poczęstunkiem.

Tekst i fot. Włodzimierz Kupisz
powrót