Informacja dotycząca wystąpienia ognisk grypy ptaków

W związku z informacją Rządowego Centrum Bezpieczeństwa dotyczącą wystąpienia ognisk grypy ptaków (HPAI podtypu H5N8) u drobiu w kilku województwach na terenie kraju (lubuskim, małopolskim, świętokrzyskim, podkarpackim, opolskim, lubelskim, wielkopolskim),
zaleca się przestrzeganie zaleceń wydawanych lokalnie przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zachowanie ostrożności i podejmowanie środków prewencyjnych.
Wirus HPAI jest zagrożeniem dla ptaków hodowlanych, szczególnie indyków i kur,
jak i wielu gatunków ptaków dzikich. Chorobę przenoszą głównie ptaki dzikie związane ze środowiskiem wodnym, zatem stawy, rzeki i jeziora mogą być w sezonie zimowym źródłem zakażenia u drobiu nawet przez kilka tygodni. Do rozprzestrzenienia wirusa mogą przyczynić się także ludzie przenosząc go np. na odzieży, narzędziach gospodarskich, środkach transportu.

Główny Lekarz Weterynarii przypomina hodowcom drobiu o konieczności zachowania środków ostrożności zmniejszających ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa. Należy zabezpieczyć budynki i pasze przed dostępem dzikiego ptactwa, nie karmić
i nie poić drobiu na zewnątrz oraz stosować odpowiednie obuwie, odzież ochronną i maty dezynfekcyjne.

Zgodnie z komunikatem Głównego Inspektora Sanitarnego, aby uniknąć ryzyka zakażenia wirusem grypy ptaków, zaleca się:
- dopilnować, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania;
- nie dotykać ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu bez odpowiedniego zabezpieczenia; dopilnować, aby nie robiły tego dzieci;
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnować, aby robiły to także dzieci;
- nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C;
- myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze);
- pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy;
- pamiętać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.

Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
=
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
=