Wigilia przyjedzie do Ciebie

W gminie Rzgów prawie 30 lokali gastronomicznych prowadzi sprzedaż specjałów na Wigilię i święta. Można samemu odebrać zamówienie albo poczekać na dowóz, który za dodatkową opłatą oferują niektóre bary czy restauracje. Niektóre z zakładów gastronomicznych proponują wydanie potraw do naczyń, słoików dostarczonych przez odbiorcę, bo nie każdemu odpowiada świąteczna potrawa w styropianie albo plastiku.


W Karczmie Pod Strzechą w Centrum Handlowym Ptak kierownik Andrzej Baszniak poinformował nas, że w tym roku rynek zamówień bardzo się skurczył: był dzień, kiedy przyjęto dwa zamówienia.  A co ludzie zamawiają?
Pierogi z kapustą i grzybami, 2 złote za sztukę
Barszcz czerwony czysty 20 zł/litr
Kapusta z grochem 30 zł/kg
Filet smażony z dorsza 70 zł/kg
Na świąteczny obiad poliki wołowe w sosie pieczeniowo-winnym (wino czerwone półwytrawne) 75 zł/kg
Odbiór potraw zaplanowano 23 grudnia w godz. 8-21. Można zamówić do domu – 10 zł, o ile mieszkamy nie dalej niż 20 km od karczmy.

W restauracji Eden menedżer Tomasz Czakiert mówi, że wzorem minionych lat spodziewaja się największego ruchu tuż przed 20 grudniem, kiedy zamkną chyba listę zleceń. Ich klienci zwlekają do ostatniej chwili, żeby zdecydować się na konkretne pozycje w jadłospisie. W tej chwili dziennie zdarza się 8-10 zleceń, klienci zadają wiele pytań m. in. drogą e-mailową. A co ma restauracja do zaproponowania?
Pierogi z serem lub pierogi z grzybami i kapustą 3 zł/szt.
Zupa grzybowa 10 zł/300 ml
Karp smażony 15 zł/250 g
Ryba tilapia w cieście limonkowym 12 zł/150 g
Karp po żydowsku z rodzynkami i marchewką 10 zł/100 g
Pieczarki faszerowane farszem grzybowo-jajecznym – zimna zakąska 6 zł/100 g
Gołąbki z kaszą jaglaną z grzybami, zawinięte w liść kapusty – przekąska na ciepło, 15 zł/200 g.
Polędwiczki wieprzowe wolno gotowane w niskiej temperaturze w sosie śmietanowym z kurkami
Kaczka firmowa pieczona z jabłkami i żurawiną, porcja 22 zł/, w całości około 80 zł/szt.
Potrawy będą do odbioru do 23 grudnia, do godz. 21.

W pierogarni-naleśnikarni Salem z 28-letnią tradycją w Centrum Handlowym Ptak, kierowniczka lokalu Agnieszka Olejnik przyznaje, że w latach ubiegłych ruch był nieporównanie większy. Teraz jest na razie najwyżej 10 zamówień dziennie. Co zaś w ofercie:
Kapusta z grochem 32 zł/kg
Pierogi z kapustą i grzybami 16 zł/porcja 9 sztuk
Naleśniki kebab, 40 cm średnicy, składane na czworo – 15,50 zł/szt.
Kapusta z grzybami 44 zł/litr
Kurczak w kurkach, w sosie beszamelowym 17 zł/sztuka
Potrawy wigilijno-bożonarodzeniowe będą wydawane 21 i 22 grudnia.

W Stekówce w Starowej Górze dziennie jest przyjmowanych od 20 do 30 zleceń. Menedżerka Anna Kozłowska przyznała, że cała oferta jest w tych dniach nastawiona pod kątem potraw typowo świątecznych. Wiadomo, że grupy pracowników lub przyjaciół urządzają w tych dniach wigilie poza domem. A co w ofercie?
Zupa grzybowa consomme to klarowny, bardzo intensywny w smaku wywar grzybowo-warzywny. Przed uzyskaniem produktu finalnego, grzyby moczy się przez całą noc w bulionie warzywnym. Cena: 22 zł/litr
Pierożki z rybą 4 zł/szt.
Tatar ze śledzia 12 zł /100 g
Wędzone dzwoka z karpia (z własnej wędzarni) 55 zł/kg
Polędwiczki wołowe wędzone w ziołach 180 zł/kg
Tort z kremem pistacjowym z mandarynkami i pomarańczami 75 zł/sztuka, nieco poniżej 1 kg w zależności od dekoracji.
Potrawy można odbierać do 24 grudnia, do godz. 12 lub 13.

W znanej z powodu stosowania naturalnych składników cukierni Anety i Tomasza Nicińskich w Rzgowie - liczba zleceń świątecznych utrzymuje się na poziomie ubiegłych lat. Właściciele twierdzą, że szczyt zamówień potrwa tradycyjnie trzy dni od soboty do poniedziałku 21 grudnia. A co w ofercie:
Krokiety z kapustą i pieczarkami 30 zł/kg
Dom piernikowy ręcznie wykonany, lukier na nim spaja boki i stanowi ozdobę, do ciasta piernikowego używany jest miód 40 zł/domek o wadze do pół kilograma
Rolada makowa z bakaliami 25 zł/kg
Piernik biszkoptowy z suszonymi śliwkami, przekładany marmoladą 23 zł/kg
Sernik piernikowy z cząstkami pierników 35 zł/kg
Tradycyjny sernik chałwowy z kawałkami chałwy waniliowej 35 zł/kg
Sernik królewski z suszonymi śliwkami na czekoladowym spodzie 38 zł/kg
Stefanka sprzedawana na sztuki 13 zł/porcja około 300 g
Cukiernia wydaje zamówienia na miejscu, również w Wigilię od godz. 7 do 15.

Oferta wigilijno-świąteczna na naszym terenie świadczy raczej o tradycyjnym podejściu do świętowania przy stole. Ośmiorniczki, winniczki, małże, kawior są nieobecne w karcie. Dobrze, że grzybów leśnych było w tym roku wyjątkowo dużo. Dzięki temu tradycyjna zupa grzybowa zdarza się tańsza w porównaniu z ubiegłymi latami. Udało nam się znaleźć w restauracji „Eden” w Rzgowie specjał wegański: gołąbki z kaszy jaglanej z grzybami, zawinięte w liść kapusty. Ale to rodzynek w ofercie.

Włodzimierz Kupisz
Fot. przykładowe
Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
=
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
=